Apraksts
Uzgeno rīsi Devzira
Uzgeno “Devzira”rīsi zināmi tālu aiz Vidusāzijas. Tas ir slavens ne tikai ar savu pārsteidzošo garšu, bet arī ar to, ka to var sagremot gandrīz 100%. Devzira tiek uzskatīta par labāko un dārgāko rīsu šķirni, lai iegūtu visgaršīgāko, smaržīgāko un trauslāko plovu austrumos. Atšķirībā no citiem rīsu veidiem tie ir 7 reizes lielāki un uzsūc daudz vairāk ūdens, tauku un garšvielu. Daži no šiem rīsu veidiem tiek uzglabāti vairākus gadus. Maisiņus glabā tumšā vietā un laiku pa laikam apsmidzina ar ūdeni. Pateicoties šai vienkāršajai, gadsimtiem senajai metodei, rīsi iegūst savu krāsu un neatkārtojamo garšu.
Šīs šķirnes nosaukums tulkojumā no persiešu valodas nozīmē “brīnišķīgi graudi”. Zira nozīmē graudi, putraimi. Vārds “dev” vai “div” attiecas gan uz ļaunajiem, gan labajiem gariem.
Devzira dzimtene ir Ķīna, taču Debesu impērijā tā nav kultivēta daudzus gadus. Devzira rīsus kādreiz sauca par “austrumu rozā pērli”. Rīsu atšķirīgā iezīme ir tumšā josla, kas iet gar rīsiem, kas paliek vārīšanas laikā un pēc tās un liecina par rīsu autentiskumu. Īpaši saldās garšas dēļ šie rīsi tika uzskatīti par svētku rīsiem. Samonīdu dinastijas laikā ar īpašu šaha dekrētu Irānā tika atļauts ražot brūno rīsu plovu tikai īpašos gadījumos.
Aicinām iegādāties autentiskos Devzira rīsus mūsu e-veikalā:
Neto saturs: 800 g
Devzira rīsiem ir iegarena graudu forma un tieva brūna svītra gar graudiem.
Nomazgāti graudi kļūst gaišāki un nedaudz rozā. Devzira ir arī neparasti smaga rīsu masa. Atliek tikai paņemt plaukstā sauju rīsu, lai sajustu to svaru. Tas ir tāpēc, ka Devzira rīsi ir ļoti blīvi. Devzira bieži tiek saukta par “austrumu rozā pērli”. Lai saprastu šo rīsu vērtību, jums ir jābūt vismaz mazākajai izpratnei par to, kā tie tiek audzēti.
Kā tiek audzēti Devzira rīsi?
Devzira rīsu audzēšanas tehnika ir ļoti darbietilpīga, tāpēc šīs šķirnes rīsu cena ir augsta. Devzira rīsus ir grūti audzēt, jo tiem nepieciešams noteikts klimats un daudz ūdens, tikai tad tie sniegs labu ražu.
Devzira rīsus audzē tikai Sirdarja upes augštecē Fergānas ielejas zemes apgabalā. Fergānas ielejas īpašais klimats un augsnes sastāvs ļauj iegūt satriecošu produktu, ko nevar izaudzēt nekur citur pasaulē. Pat rīsi, kas audzēti netālu no Chanabado pilsētas, tā negaršo.
Fergānas ielejai ir akmeņaina mala. Sējot rīsus, ir jāuzar mālainā augsne, kas pats par sevi ir smags darbs. Pēc tam iežogotos laukus piepilda ar ūdeni un atstāj uz nedēļu, kuras laikā māls aktīvi uzsūc ūdeni. Pēc nedēļas augsni atkal uzar, lai izmirkušais lauks būtu irdens, bet pēc tam atstāj atpūsties, lai māls nosēstos.
Arī rīsu graudus gatavo noteiktā veidā: izmērcē, liek maisos un atkal izmērcē maisos. Tikmēr sēklas dīgst.
Maijā rīsus sēj tieši ūdenī – līdz tam laikam māls ir nosēdies un ūdens ir gandrīz dzidrs. Ūdens jau paspējis sasilt līdz vajadzīgajai temperatūrai, tāpēc sēklas ātri iesakņojas. Rīsu stādi iznirst tieši no ūdens un jūnijā tiek izrauti ar rokām.
Tikai augusta vidū parādās pirmie rīsu graudiņi, bet oktobra beigās tiek atbrīvots ūdens un rīsi tiek nopļauti. Pārslas no graudiem noloba ar rokām vai ar ūdeni darbināmu mašīnu.
Kur ir iespējams iegādāties īstos Devzira rīsus?
Īstus Devzira rīsus ir grūti iegādāties, taču, ja patiešām vēlaties nogaršot īstu Uzbekistānas plovu, jums ir jāmeklē rīsi no uzticamiem piegādātājiem, pamatojoties uz citu pircēju pozitīvajām atsauksmēm. Bet, ja vismaz vienu reizi esat nogaršojis īstu Fergānas plovu, jūs nekad nemulsinās leģendārā “Devzira” rīsu garša.
Pirmkārt, pievērsiet uzmanību produkta cenai: šie rīsi nav lēti, parasti to cena nav zemāka par savvaļas rīsiem (12-15 eiro/kg). Ja iespējams, rīsus vajadzētu ne tikai pārbaudīt, bet arī tiem pieskarties. Ikviens Devzira graudiņš ir pārklāts ar nelielu pulvera kārtiņu – tās ir maltas graudu sēnalas Pulveris var būt gaiši rozā vai tumši sarkanā krāsā. Ja saberzēsiet graudus rokās, īstais pulveris vienmērīgi pārklās jūsu pirkstus. Pulveris ir ļoti mīksts un bieži tiek salīdzināts ar pūkām.
Jo ilgāk Devzira rīsi tiks uzglabāti noliktavās, jo vērtīgāki tie būs un ēdiens būs garšīgāks. Dažreiz Devzira tiek uzglabāti noliktavā 2-3 gadus. Pateicoties šādai uzglabāšanai, rīsi iegūst raksturīgo aromātu, krāsu un garšu.
Devzira rīsus iegādājas plovam. Tiek uzskatīts, ka īstu uzbeku plovu var pagatavot tikai no Devzira rīsiem. Šie putraimi ir galvenais Fergānas ielejas iedzīvotāju ēdiens. Tieši no šādiem rīsiem var pagatavot leģendāro Fergānas plovu.
Katrai uzbeku ģimenei ir sava plova recepte, tomēr visas šīs receptes vieno galvenā sastāvdaļa – Devzira rīsi.
Jūs varat iegādāties īstus Devzira rīsus, kas audzēti Ferganas ielejā:
- Mūsu partneru veikalos (tos atradīsiet mūsu mājas lapā), sadaļā KONTAKTI
- Mūsu interneta veikalā KETAUS.LV.
Devzira rīsi ir iepakoti:
- Caurspīdīgs celofāna iepakojums, kas sver 800 g.
- Brūna kartona kaste, kas sver 4 kg 800 g.
Lai pagatavotu īstu plovu, tas ir jāvāra kazana katlā, jo daudziem cilvēkiem nomadisms bija dzīvesveids. Kormu karsēja katlā, pievienoja ūdeni, burkānus, sīpolus un rīsus.
Mājās plovu, protams, vāra nevis no kormas bet no svaigas gaļas.
Plova recepte (1 kg Devzira rīsu):
Īsto plovu vajadzētu vārīt kazana katlā. Kazana katla priekšrocība ir tā, ka tas optimāli sadala siltumu.
1. Izmērcējiet un nomazgāt Devzira rīsus, kā aprakstīts iepriekš. Atstājiet tos siltā ūdenī uz 30 minūtēm.
2. Katlā ielejiet eļļu (apmēram 3 ēdamkarotes) un karsējiet uz diezgan lielas uguns 5 minūtes.
3. Gaļu (0,5 kg) sagrieziet 2 × 2 cm gabalos. Ielieciet katlā un apcepiet apmēram 2 minūtes.
Svarīgi: plovam iegādājieties svaigu aitas gaļu. No gaļas nogrieziet taukus un noņemiet tos.
4. Plovam paņemiet 2 gredzenos sagrieztus sīpolus un ielieciet katlā.
5. Dzeltenos burkānus (1 kg) sagrieziet strēmelēs, ielieciet katlā un vāriet apmēram 10 minūtes.
6. Plova katlā pievienojiet sāli, ķimenes un garšvielas.
7. Pielejiet ūdeni (apmēram 1,2 l), samaziniet uguni un vāriet uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes.
8. Katlā vienmērīgi izklājiet rīsus.
9. Palieliniet uguni un vāriet līdz ūdens iztvaiko.
10. Kad ūdens iztvaiko, samaziniet siltumu. Uzlieciet katla vāku un vāriet 15 minūtes.
11. Pēc 15 minūtēm atveriet katla vāku un iemaisiet rīsus, burkānus un gaļu.
Plovu var novietot uz galda.
Beigās izrotājiet ēdienu ar ķiplokiem, pipariem un, ja vēlaties, žāvētiem augļiem.
Garšīgi!
Izcelsmes valsts: Kirgizstāna.
Sastāvdaļas: vidēji graudaini, lobīti rīsi.
Uzturvērtība (100 g):
Enerģētiskā vērtība – 1461,00 kJ / 349,19 kcal
Tauki – 3,10 g
No tiem piesātinātās taukskābes – 0,8 g
Ogļhidrāti – 67,00 g
No tiem cukuri – 0,70 g
Olbaltumvielas – 7,5 g,
Sāls –
Iespējami sezama, zemesriekstu, citu riekstu, kviešu miltu atlikumi.
Uzglabāšanas nosacījumi: uzglabājiet vēsā, sausā un tumšā vietā.
Izlietojiet līdz: sk. uz iepakojuma.
Neto svars: 800 g
Atsauksmes
Pašlaik atsauksmju nav.